Huttentochten

Wat is een huttentocht?

Een huttentocht is een een tocht waarbij je een week lang van hut naar hut loopt.
Onze tochten vinden over het algemeen plaats in de Alpen. Dit geeft ons ongeveer 200.000km2 ‘speelruimte’.

Verspreid door de alpen liggen enkele duizenden zogenaamde berghutten. Eigenlijk zijn het bemande restaurants waarvan de meesten de mogelijkheid tot overnachten bieden. Tijdens onze huttentochten lopen we gedurende een week iedere dag van de ene hut naar de volgende.
Tussendoor proberen we ook enkele bergtoppen te ‘beklimmen’ waardoor je kan genieten van mooie uitzichten en je ‘on top of the world’ voelt.

Met een “normale” wandelvakantie keer je iedere dag terug naar het hotel waar je die ochtend vertrokken bent. Het voordeel van een huttentocht is dat we alleen maar verder gaan en daardoor een veel groter gebied kunnen bestrijken, eigenlijk de enige manier om alle hoeken van een gebied te verkennen!

Het mooie aan een huttentocht is ook dat je iedere dag in een ander gebied wandelt, we hoeven in principe nooit twee keer dezelfde route te lopen. Al onze overnachtingsadressen liggen hoog in de bergen, soms wel boven de 2500 meter.

Ik laat je de mooiste plekjes van de Alpen zien zonder dat je bang hoeft te zijn om te verdwalen, een bus te missen of te laat te zijn voor het avondeten. Bovendien hoeft er geen tijd verspild te worden met kaartlezen of over de route discussiëren, hoewel ik je uiteraard graag laten zien waar we geweest zijn en waar we naar toe gaan.

Afhankelijk van de wensen van de groep kan er onderweg tijd besteed worden aan flora en fauna (eventueel onder leiding van een gediplomeerde natuurgids), navigatie, EHBO, etc.
De eerste dag beginnen we altijd rustig met een korte tocht zodat we elkaar kunnen leren kennen en de wensen door kunnen spreken.

Huttentochten zijn qua lengte en zwaarte gemakkelijk aan te passen aan de wensen en samenstelling van de groep. Uiteraard zijn kinderen ook welkom. We zoeken in dat geval gebieden uit met meertjes en almweiden zodat de kinderen lekker kunnen spelen onderweg.

Wat je allemaal mee dient te nemen is per tocht afhankelijk. Een globaal idee krijg je door het lezen van dit artikel op Bergwijzer.nl: http://bergwijzer.nl/reportage/wat-moet-ik-dragen-en-meebrengen-bij-een-huttentocht

Locatie: Alpenlanden (Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Italië)
Begeleiding: Melchior Aelmans (Bergwanderführer) en eventueel assistent begeleider
Duur: 5-7 dagen
Conditie: redelijk tot goed, afhankelijk van de lengte zwaarte van de tocht en het gebied
Periode: huttentochten kunnen het hele jaar door gemaakt worden. Afhankelijk van de condities zijn er eventueel sneeuwschoenen nodig
Kosten: afhankelijk van de gekozen tocht vanaf €400 pp.